Bert Langenkamp vertrok ooit met zijn trompet uit Overijssel en eindigde bij de wereldtop: het Koninklijk Concertgebouworkest. Nu keert hij even terug naar zijn geboortegrond voor een reeks concerten met het Orkest van het Oosten, met in zijn bagage het meest geliefde concert aller tijden: Haydns Trompetconcert. De aanstormende Italiaanse dirigent Leonardo Sini leidt het orkest in een programma met nog twee onsterfelijke klassiekers: Mozarts Symfonie nr. 35 (‘Haffner’) en Schuberts Zesde Symfonie.
Zie website Orkest van het Oosten - Agenda.
Een nieuw technisch snufje gaf de trompet rond 1800 opeens veel meer muzikale mogelijkheden. De oude Haydn experimenteerde er lustig op los en stopte zijn Trompetconcert vol met ongehoorde trompeteffecten. Na zijn dood verdween het briljante stuk echter onder het stof, tot 1929. Sindsdien staat het stuk stevig in de klassieke hitlijsten.
Net als Mozarts Haffner-Symfonie. Hij had er eigenlijk geen tijd voor, maar Mozart componeerde een paar nachten door en leverde toch maar mooi een feestelijk opdrachtwerk af voor de nieuwe burgemeester van Salzburg. Sprankelend en geniaal, een van z’n beste werken. Zelfs Mozart himself was verbaasd over de kwaliteit toen hij zijn symfonie jaren later opnieuw uitvoerde, toen voor de Oostenrijkse keizer.
Geen hoogwaardigheidsbekleders bij de première van Schuberts Zesde Symfonie. Want die klonk voor het eerst in huiselijke kring, uitgevoerd door bevriende amateurs. Een bescheiden begin van een briljant werk, met stormachtige Beethoven-vlagen en sprankelende Rossini-trekjes, maar vooral heel veel Schubert-charme. En, daar zijn ze weer, de trompetten: hoor ze eens heerlijk knetteren in de finale!
Special guest in dit programma is de Goorse dirigent en componist Carl Wittrock! Speciaal voor dit concert schrijft hij een korte nieuwe compositie. Het Orkest van het Oosten zorgt deze avond voor de wereldpremière, onder leiding van de componist zelf!
Bert Langenkamp
Bert Langenkamp studeerde aan de conservatoria van Enschede en Amsterdam. Hij volgde masterclasses bij onder meer Timofei Dokshizer en studeerde baroktrompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In seizoen 1994/95 was hij verbonden aan Het Gelders Orkest. Ook remplaceerde hij veelvuldig bij diverse orkesten en ensembles, waaronder de Ebony Band, het Schönberg Ensemble, het ASKO Ensemble en Orkest de Volharding. Van 1998 tot 2001 was hij solotrompettist van het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Sinds januari 2001 is hij trompettist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Bert Langenkamp geeft regelmatig concerten met orgel en maakt deel uit van het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest en de David Kweksilber Big Band.
Leonardo Sini
Leonardo Sini (1990) studeerde trompet aan het conservatorium van Sassari en orkestdirectie in Londen, Den Haag en Amsterdam. Hij volgde diverse masterclasses en won in 2017 de Maestro Solti Conducting Competition. Als assistent-dirigent werkt hij met orkesten als het Orkest van de Achttiende Eeuw, Philharmonie Zuidnederland, het Ulster Orchestra en bij operagezelschappen als de Weense Volksoper en Opera North in Leeds. In Nederland dirigeerde hij concerten met onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Noord Nederlands Orkest. In seizoen 18/19 staan gastdirecties op het programma bij onder andere de Hongaarse Staatsopera, het Hongaars Symfonieorkest, het Pannonisch Philharmonbisch Orkest en en Alba Regia Symfonieorkest.
Orkest van het Oosten – onze missie
Het Orkest van het Oosten staat midden in de Overijsselse samenleving. Als symfonieorkest voor Overijssel verzorgt het orkest hoogwaardige klassieke muziek voor iedereen en brengt het mensen met elkaar én met muziek in verbinding. Zo draagt het Orkest van het Oosten bij aan de kwaliteit van leven en van het vestigingsklimaat in Overijssel.
Wij bieden als symfonische voorziening een hoogwaardige en toegankelijke programmering met artistieke accenten op het klassieke en vroeg romantische repertoire. Wij maken kwalitatief klassiek aanbod bereikbaar wat zorgt voor een vitaal en aantrekkelijk Overijssel. Als aanjager van de amateursector, muziekeducatie en talentontwikkeling en in samenwerking met podia, (muziek)onderwijs, maatschappelijke partners, collega-instellingen en het bedrijfsleven is het Orkest van het Oosten als professionele orkestvoorziening een belangrijke motor voor het culturele leven. Daarnaast biedt het orkest jong (inter)nationaal toptalent een podium en laat zo publiek kennismaken met de nieuwe generatie dirigenten, solisten en componisten. Daarmee levert het Orkest van het Oosten ook een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse orkestcultuur.